Portrettintervju – Monica, Fumgali og Luci

Vi skal bli bedre kjent med Monica Frodal og hennes to fullblodsarabere Fumgali og Temperature Elegance Chanel.

Hvem er dere? Jeg heter Monica Frodal og jeg er 38år (shit, høres så gammelt ut – føler meg som 22!) Jeg har vallaken Fumgali (kalles Gali) som er blitt 14år – ingen unghest lenger han heller. Også har jeg hoppa Temperature Elegance Chanel (kalles Luci) på 5år.

Bosted? Hurdal, 30 minutter nord for Gardermoen.

Hva fikk deg til å melde deg på araberhest cupen? Ble tipset om den av ei i miljøet.

Når begynte du å ri og hva gjorde at du begynte med hest? Jeg begynte å ri på barneskolen, husker ikke eksakt alder. Jeg red ved hver mulighet. Ble med min daværende bestevenninne som hadde hester hjemme. Ble med noen eldre jenter til ridesenteret og så ballet det på seg med å leie nybegynnere og barn på ridetimer, stelle, sale opp, pusse utstyr, møkke, tok etter hvert på meg fôringer og så helgevakter. Ble hestepasser på rideskolehester og så fikk jeg privateide fôrhester.

Når fikk du Gali og Luci? Og hva gjorde at du endte opp med dem? Gali fikk jeg i gave etter en tur i Polen for å se på arabere! Lang historie kort, og Luci ble kjøpt da et hestehold skulle avvikles. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å kjøpe en hest til, ei heller hoppe, men nå ble det slik. Jeg ville i hvert fall ha en urørt, altså forme en hest fra begynnelsen. Og Luci hadde jeg sett fra første dag hun ble født. Hun ble min da hun var ca 6 mnd gammel.

Hva synes du er det beste med fullblodsaraberen? Smarte, lette i håndtering og pene!

Hva har dere gjort sammen før, og hva er målet for inneværende sesong? Vi har aller mest ridd tur. Aldri blitt noe seriøst ut av noe, men så ble det litt nå eller aldri! Så da valgte jeg å kaste meg ut i det å starte dressur.

Hvorfor valgte du å satse på dressur? Jeg liker pirkearbeid og drømmer om å danse rundt med frakk. Så da hadde jo sprang blitt litt feil!

Hva motiverer deg? Det motiverer meg å se at jeg får til ting, og å se andre fine arabere danse rundt i dressur!

Hvilke er dine mest minneverdige erfaringer/opplevelser? Showene i Arendal, 2012 var helt fantastisk, Lindesvollen 2015 og Arendal igjen i 2017! Gali har gitt meg så mye glede at jeg har ikke ord!

Hvem ser du opp til og hvorfor? Jeg ser opp til Lene Hammeren, fordi hun jobber på så sinnsykt, viser araberne ute på stevner og samtidig rir distanseritt. Og så ser jeg opp til araberhingstene i Sverige som starter høye klasser i dressur! (Husker ikke navn på rytterne, men cred til dem!)

Er det noe du har lyst å prøve eller gjøre igjen? Jeg har lyst til å prøve WE (Working Equitation). Jeg har startet litt western for lenge siden og det var gøy, men ikke helt meg mtp utstyr, så tror jeg hadde likt WE. Jeg liker slike oppgaver og pirkearbeidet det krever.

Hva er ditt beste hack/tips? Å alltid sette forholdet til hesten først, før alt annet!

Har du og hesten din noen morsomme/rare talenter? Gali kan smile, hoppe opp (mini steil), løfte opp ting, bære ting (f.eks. løfte opp hansker om man mister på tur), se til høyre og venstre på kommando, stå med beina i kryss, løfte bein, strekke bein, løfte rygg på beskjed (liksom piaffe). Han
gir også klem på kinnet, bamseklem (krølle halsen rundt meg) og gå spinn! Luci kan endel av disse tingene også, og det er veldig gøy.

Tips til andre som vurderer å melde seg på araberhest cup? Bare å hoppe ut i det! Vise araberne ute!!! Ingenting å tape på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.