Hest nr. 2.000 – LVA TIFFANY

LVA TIFFANY født 2007
(LVA Maximus x LC TORNITA e. Padron Psyche)

Norsk Araberhestforening nådde en historisk milepæl i 2021 – fullblodsaraber nummer 2.000 ble godkjent i den norske stamboken! Det tok 48 år fra den første hesten ble innført, men så utrolig gøy for et lite land som Norge. De aller første fullblodsaraberne ble stambokført i Norge i 1975, året etter at Norsk Araberhestforening ble stiftet. Av naturlige årsaker var dette importer, men de første norskfødte så dagens lys allerede året etter.Det er mange entusiastiske oppdrettere og eiere bak disse tallene, og så klart vi må gjøre stas på den hesten som markerer en så hyggelig begivenhet.

Foreningen har tilbakebetalt registreringen av hesten (symbolsk nok kr. 2.000,-), og vi setter pris på å kunne tilbakeføre penger til våre medlemmer!

Vi har bedt stolt eier Hanne Berg fortelle litt om LVA TIFFANY, en spennende historie som viser at det kan være tilfeldigheter som bringer oss sammen med hestene våre, men også viktigheten av å tilegne seg kunnskap og en rød tråd i hvilke kvaliteter en ønsker seg. Håper Hanne og Tiffany får mange gode opplevelser sammen og det blir spennende å se hva dette kan gi av avkom på sikt.

Her kan du lese deres historie;

Vår kjære LVA TIFFANY kom til oss via litt flaks. Jeg kjente hennes oppdretter tilbake i tiden da Tiffanys far LVA MAXIMUS vant mange show.

LVA MAXIMUS er selv World Reserve Champion og sønn av den ufattelig vakre World Champion ESPANO ESTOPA, som igjen er etter World Reserve Champion OM EL ABADAN. OM EL ABADAN er etter World Champion CAMARGUE. Dette vil altså si fire generasjoner med World Champions/World Reserve Champions på farssiden.

Tiffanys mor LC TORNITA er etter den legendariske hingsten PADRON PSYCHE, og om det fantes noen russiske linjer som jeg ville ha i vårt avlsprogram var det PADRON, PADRON PSYCHE og KUBINEC (har fra før SMJ ROMANCE som er barnebarn av KUBINEC). Alle disse tre hingstene har en «Presence» og bevegelser om fikk hårene på ryggen min til å reise seg når jeg så de. Jeg fikk dessverre aldri oppleve PADRON i virkeligheten, men har sett filmer på nettet og det holdt for meg! LC TORNITA har samme far som blant annet PSYTADEL, så denne stammen var gull i mine øyne med tanke på både bruk og avl. På morssiden finner vi også legenden BASK, hingsten som det blir sagt forandret den moderne araberhesten etter sin import til USA fra Polen.

Det ble aldri til at jeg kjøpte Tiffany selv om jeg både kikket på henne og snakket med oppdretter Virginia. På et mye senere tidspunkt så jeg til min store overraskelse at LVA TIFFANY var annonsert på finn.no, visste ikke engang at hun var i Norge! Men på det tidspunktet var det ikke rom for flere hester (ikke på den tiden heller…) så jeg måtte la sjansen går fra meg. Men noen jeg kjenner var på jakt etter en fin og sterk hest så jeg anbefalte de å kjøpe henne, hvilket de gjorde. Tiden gikk og på nytt var Tiffany på jakt etter et nytt hjem og denne gangen kunne jeg ikke la være å kjøpe henne. Men jeg var litt for sent ute og hun hadde allerede funnet et nytt hjem. Men så gikk det noen måneder og jeg fikk spørsmål om jeg fremdeles var interessert, og gjett om jeg var! Det tok ikke lang tid fra det spørsmålet kom til Tiffany stod her hjemme på gården. Ja det gikk faktisk så raskt at jeg ikke engang rakk å fortelle det til mannen min. Men det gikk bra, det fungerte å spørre om tilgivelse for at jeg hadde glemt å spørre om tillatelse.

Jeg har nå brukt litt over ett år å få orden på damen og det går fremover! Hun blir brukt som ridehest. Deilig å ri på, særlig etter at hun ikke lenger snubler og halvparadene sitter. Vi har vært med på et lite distansetritt, Jansrudrittet her på Eidskog hvor vi holder til. Det gikk supert og hun fungerte topp. Nå trener vi dressur på banen og rir turer sammen med andre og koser oss. Planen er å sette føll på henne i år. Hun har hatt et føll tidligere og var en super mor har vi blitt fortalt. Vi er spente på vår tid fremover med denne vakre damen og føler oss heldig som har fått henne hit!

LVA TIFFANY
Fra venstre; smj Romance by FS Ronaldo, Nesj el Miesha by Khidar og LVA Tiffany by Maximus.
LVA TIFFANY

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.